7/23/2012

yaş pasta

malzemeler
1pk.pastaban
1pk.kakaolu krem şanti
kreması için
2.5 su.b.süt
3ç.k.un
1.su. b. daha az toz şeker
1pk.vanilya
yapılışı
pastabanı şekerli süt ile ıslatıyoruz ve krema yapımına geçiyoruz süt ,un ve şekeri iyice ocağa koymadan çırpıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz bu ara karıştırmaya hiç ara vermiyoruz ki tpo,top olmasın piştikten sonra ıslattığımız pasta tabanına sürüyoruz arzuya göre mevsimlik meyve de kullanılabilir ben kullanmıyosrum ve üst tabanı yerleştirip bu işlemi tekrarlıyoruz öbür tarafta çırptığımız krem şantiyide krema torbasına koyup istediğimiz şekli veriyoruz AFİYET OLSUN :)

külah
Kullanılan Malzemeler:
  1. • 2 yumurta, birinin sadece beyazı kullanılır.
  2. • ½ su bardağı şeker
  3. • 1 su bardağı yoğurt veya 125 gr.
  4. • 1 tatlı kaşığı ekmek sodası (sodyum bikarbonat)
  5. • ½ su bardağı ayçiçeği yağı veya 80 gr.
  6. • 450 gr un
  1. İçine doldurulan krem için;
  2. • 2 yumurta ve hamurdan kalan yumurta sarısı
  3. • 900 ml taze süt
  4. • 1 çorba kaşığı tereyağı
  5. • 1 su bardağı şeker (250-300 gr) azar azar katılır.
  6. • 150 gr un
  7. • 1 vanilya – isteğe göre
  8. Üzerine serpmek için
  9. • 50 gr pudra şekeri
  10. • 80-100 gr çekilmiş ceviz
    1. YAPILIŞI : Ekmek sodası çok az sirke (çorba kaşığı) içinde söndürüp, yoğurda katılır. Karıştırdıktan sonra, ayçiçeği yağı ve arkasından bir yumurta ve diğerinin de beyazı ilave edilir. Sonunda unu da ekleyip orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurulur. 15-20 dk oda sıcaklığında bekletilir. Elde edilen hamurdan yufka açılır (kolaylık için küçük parçalar kopararak çok az yağladığınız bir zeminde veya sini üzerinde küçük yufkalar açılır. Yufkanın kalınlığı en fazla 1mm olmalı. Bu yufkalardan 1cm genişliğinde şeritler kesilir. Bunları önceden yağlanmış külah kalıplarına dolanır. Sarma işlemi sırasında her şerit birazcık (1 mm kadar) diğerinin üstüne gelmeli, yani hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor. Önceden 180-200 C ısıtılmış fırında hafif kızarana dek pişirilir ve daha sıcakken külahlar kalıplarından dikkatlice çıkartılır. Bir kaba (tepsiye) dizerek soğumaya bırakılır.
    2. Kremin Yapılışı : İlk sırada yumurtalar şekeri azar azar ilave ederek karıştırılır, daha sonra un ilave ederek kısık ateşte karıştırmaya devam edilir. Yavaş yavaş süt, tereyağı ve vanilya ilave ederek muhallebi kıvamında pişirilir. Ateşten alın biraz ılınmaya bırakılır. Biraz soğuduktan sonra külahlara doldurup, külahın açık kısmına çekilmiş ceviz serpilir, külahın yanlarına da, isteğe göre pudra şekeri serpilebilir.
    3. Püf Noktaları : 1) Külah şeritlerini sararken alt kısmında delik kalmamasına dikkat ediniz, krem oradan akabilir.
    4. 2) Turuncu veya kırmızı gıda boyası ile ile külahları boyarsınız havuç görüntüsü elde edebilirsiniz.
    5. 3) Hamurun yapılışı ile uğraşmak istemiyorsanız, milföy hamurunu 1 mm’ye kadar incelterek, şeritler halinde kesebilirsiniz.
    6. 4) Kalıplara şeritleri en alttan başlayarak dolayınız.
    7. 5) Külah kalıpları metaldir. Pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.
    8. Afiyet Olsun

elmalı kurabiye

  • Malzemeler
    * 200 gr Sana yağı(Oda sıcaklığında)
    * 3 su bardağı un(345 gr)
    * 2.5 yemek kaşığı yoğurt (100 gr)
    * l su bardağı pudra şekeri (125 gr)
    * l çay kaşığı kabartma tozu
    * l kahve fincanı toz şeker (75 gr)
    * l kahve fincanı çekilmiş ceviz(100 gr)
    * l tatlı kaşığı tarçın (5gr)
    * 2 adet küçük boy ekşi elma
  • * Elmaların kabuğunu soyduktan sonra,çekirdek kısmını çıkartıp rendeleyin.Bir tencereye elmaları ve şekeri koyun, orta ateşte elmalar marmelat halini alana kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Piştikten sonra cevizi ve tarçını ekleyip karıştırın,soğumaya bırakın.
    * Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Fırın tepsisini yağlayın.
    * Kabartma tozunu ve unu tezgaha birlikte eleyin. Ortasını büyükçe bir boşluk bırakarak havuz gibi açın.
    * Oda sıcaklığındaki Sana yağını,yoğurdu ve pudra şekerinin yarısını unun ortasına koyarak kaşıkla iyice karıştırın.
    * Karışıma etrafından un katarak bir hamur yapın. Hamuru elinizi bırakana kadar yoğurun.
    * Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elde top gibi yuvarlayın.
    * Yuvarlanan hamuru elinizle yassı yuvarlak hale getirin.Hamurun ortasına hazırladığınız harçtan l tatlı kaşığı kadar koyun.Hamurun iki tarafını uçları üste gelecek şekilde birleştirin. Parmağınızla hamurun birleşmiş kısmına şekil vererek yapışmasını sağlayın.Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın.
    * Yağlanmış fırın tepsisine kapatılan kısımları üste gelecek şekilde 3 parmak aralıkla yerleştirin.
    * Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 20-25 dakika kurabiyeler altın sarısı renk alana kadar pişirin.Tepsiyi fırından çıkartın,soğuduktan sonra kurabiyeleri servis tabağına alın,üzerine pudra şekeri serperek veya sade olarak servis yapın.
  •  

çarşaf böreği

  • 2su.b.ılık su

  • aldığı kadar un

  • çok az miktarda yaş maya(isteğe bağlı)ben biraz kullanıyorum

  • hamuru mayalanmaya bırakıyoruz

  • ve tuz.

  • yapılışı

  • hamurumuz mayalandıktan sonra bezelere ayırıyoruz ve her bir bezeyi oklava veya merdane ile açıyoruz üzerine sıvı yağ ile yağlıyoruz ve dk.15 bekletiyoruz
  • daha sonra bir sofra bezinin üzerine ellerimizle açmaya başlıyoruz açabildiğimiz kadar ve iç harcımızı serpiştiriyoruz ve daha sonra sofra bezinin her iki tarafından tutup yuvarlıyoruz ve tepsimize diziyoruz bu işlem sona erince de üzerine yumurtanın sarısı ve süt karıştırarak üzerine döküyoruz 180drc fırında pişiriyoruz